Facebook
RSS

:: Teruskan Perjuangan ::

"..supaya Allah meninggikan darjat orang-orang yang beriman di antara kamu, dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan (dari kalangan kamu) – beberapa darjat. Dan (ingatlah), Allah Maha Mendalam Pengetahuan-Nya tentang apa yang kamu lakukan."
(Al-Mujadilah:11)

:: Teruskan Perjuangan ::
[Dedikasi Khas Buat Along]



[ Read More ]

Tua, Muda, dan Garam..

"Tahu macam mana orang Kafir 'serang' orang Islam?"soal Pak Supian yang lebih kurang 4 dekad lebih tua daripadaku.

Aku terkelu.

Jam Q&Qku baru menunjukkan pukul 6.58 pagi. Pagi-pagi lepas Subuh macam ni dah kena soalan 'berat'. Fuh! Hebat juga Pak Guard CFS ni.

Takkan aku perlu bercakap soal kristianisasi dengan Pak Supian? Atau soal Freemason? Atau Illuminati.. Aku memilih pendekatan menggelengkan kepala tanda tak mahu memberikan jawapan(bukan tak tahu). Aku mahu mendengar jawapan daripada kaum emas sepertinya. Pasti jawapannya bernilai emas!

"Diorang guna Sistem Garam-masuk sikit-sikit ke dalam gelas,lama-lama masin. Kita bukannya sedar!" Nah! Itulah kehebatan mereka-kaum yang merasai garam terlebih dahulu daripada kita, gemar memberi kaitan dengan alam sekeliling. Indah.

Siap guna bulldozer nak masukkan garam! Awas!

Dalam kagum akan Pak Supian, sebenarnya aku amat malu akan diriku dan prestasi anak muda sekarang. Mana taknya, Pak Supian sempat meluahkan rasa kesalnya terhadap adab remaja sekarang. Pelbagai tindak-tanduk remaja beliau kemukakan, sekaligus, aku juga sebagai seorang remaja merasakan tempiasnya!

"Sebelum diorang berlakon nak fly ke, tipu ke, apa ke, pak cik dah tahu dah. Semua skrip budak-budak tu pak cik dah ada. Ni, simpan dalam poket ni."Seloroh Pak Supian sebelum kami menamatkan perbualan. Aku sedar, dalam maksudnya.

Anak muda, janganlah minta garam berlebihan - nanti darah tinggi!

Berbual dengan Pak Supian membuatkan kuterlupa resah semalam-kuiz Math I! Ouh, aku ada kuiz 3 Math I hari ni,pukul 11 pagi. Got to go, need to revise somes~

JalanTubik : alasan tak mau tulis panjang-panjang sebenarnya..=.="




[ Read More ]

MAHASISWA is not equal to BUDAK-BUDAK

"Mahasiswa kena cepat MATANG, kena buat satu PENYATUAN!"Salah satu ucapan daripada speaker pertama yang mampu meninggalkan bekas positif kepada setiap peserta bengkel aku rasa. Maksudnya jelas. Clear!


Bengkel Malaysia Sejahtera : "Malaysia; Ke Arah Kematangan Bernegara 2011" anjuran Majlis Perwakilan Mahasiswa Nasional (MPMN) dan Pro-Mahasiswa Nasional (Pro-M) lebih memberi fokus kepada tajuk DEMOKRASI. Tentatif diisi dengan empat talk menarik daripada empat orang speaker yang sangat mahir dan matang.

Talk 1 : Malaysia; Ke Arah Kematangan Bernegara
Pembentang : Sdr Hisomuddin Bakar (Naib Pengerusi ILHAM Centre,Bekas Presiden Mahasiswa UM)

Talk 2 : Malaysia Pasca Merdeka; Ke Arah Masyarakat Demokratik Yg Matang
Pembentang : Prof Abu Hassan Hasbullah (Pengasas ZENTRUM Centre)

Talk 3 : Masyarakat Sivil & Politik Matang Malaysia
Pembentang : Yb Dato Saifuddin Abdullah (Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Malaysia)

Talk 4 : Perlembagaan Malaysia Selepas Tsunami Politik 2008
Pembentang : Prof Dr Aziz B Bari (Pakar Undang-undang Perlembagaan)

Cukuplah post kali ni aku hanya memberi fokus kepada peranan mahasiswa. Tak perlu ditekankan fokus utama bengkel iaitu demokrasi. Sekurang-kurangnya dapat memberi peringatan kepada aku dan seluruh mahasiswa yang lain-sebagai warning!

JalanTubik: Ecece..padahal tak reti nak habaq..

MAHASISWA is not equal to BUDAK-BUDAK

Tak dinafikan, keseluruhan bengkel berkisar mengenai demokrasi dan kematangan. Maka, kami ditimbulkan 1001 persoalan berkaitan demokrasi yang matang. Salah satunya, apakah peranan mahasiswa? Apakah yang mahasiswa boleh buat?

Jawapannya sangat mudah, "Kami bukan budak-budak lagi!" Simple.

Gigi kapak dua batang pun dah pakai contact lens~

Mahasiswa yang tergolong dalam kategori remaja perlu berfikir secara matang. Mahasiswa perlu bersatu. Sepuluh batalion yang mempunyai kesatuan yang utuh mampu mengalahkan seratus batalion yang hanya mempunyai kekuatan fizikal! Mereka perlu berfikiran jauh-think outside the box! Belajar daripada sirah. Ketika mana Usamah bin Zaid hanya belasan tahun, beliau sudah menawarkan diri menjadi tentera jihad muslimin ketika itu. Lihatlah masa depanmu, bentuklah ia!

♫♫Anak kecil main api...

Yok, kita bukan budak-budak!



[ Read More ]

#Poster : UMAIF 2011 | Grand Iftar

Get Your Coupon/s Now!
O mankind, indeed We have created you from male and female and made you peoples and tribes that you may know one another. Indeed, the most noble of you in the sight of Allah is the most righteous of you. Indeed, Allah is Knowing and Acquainted. (Al-Hujurat;13)



[ Read More ]

Ramadan : Mencari "Substance", Mencapai "Objective"

"Nak pergi mana ni?"tanyaku kepada Farhan,sahabat lama-kenalan DQ Gen 11.

"Ade ceramah Ustaz Zaharuddin sekarang ni, LH A. Untuk staf CFS je, tapi aku nak join gk. Hehe."respon Farhan slumber.

Ramadan Bulan Keampunan



Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.(Al-Baqarah;183)

Ustaz Zaharuddin menjelaskan, puasa ada kerangkanya yang tersendiri, terdiri daripada:
  1. Form (Tatacara fizikal. Contoh: menahan lapar,tidak bersetubuh dengan isteri)
  2. Substance (Inti puasa)
  3. Objective (Matlamat akhir puasa)

 Malangnya, beliau menegaskan bahawa,
| Kita terlalu mengambil masa yang banyak dalam memikirkan masalah "Form" sehingga melupakan isu "Substance".
JalanTubik: Dush!Kena kat batang hidung sendiri.

Beliau sinonimkan Keampunan sebagai Substance dan Taqwa sebagai Objective sepertimana firman Allah dalam ayat-Nya di atas. Masyarakat sekarang sangat berhati-hati dalam memikirkan masalah Form. Ada yang sanggup tak mandi sehingga tiba waktu berbuka-takut air masuk ke dalam mulut.

JalanTubik: Mujur berbuka di kampus, kalau berbuka di luar? Tak mandi sampai sudah terawih pa.

Sedar ataupun tak, isu Substance hanya akan dicari oleh sebahagian daripada kita pada hujung Ramadan. Kononnya nak mencari Lail Al-Qadr.
Rasulullah SAW bersabda : “Malaikat Jibril datang kepadaku dan berkata : “Rugilah orang yang berkesempatan hidup bersama kedua-dua orang tua nya tetapi dia tidak boleh masuk ke syurga”. Aku menjawab : “Amin”. "Rugilah orang yang bila namamu disebut dia tidak mengucapkan selawat atasmu”. Aku mengucap : “Amin”. Jibril berkata lagi : “Rugi orang yang berkesempatan hidup pada bulan Ramadan, tetapi tidak diampunkan dosa-dosanya”. Lalu aku mengucapkan : “Amin”. (HR. Ahmad)
Nah! Sungguh malang jika kita tergolong dalam golongan-golongan yang di'amin'kan Rasulullah S.A.W itu. Bicara mengenai golongan rugi yang ketiga, masing-masing akan berkata "isy2..a'uzubillahi min dzalik.." sambil menggeleng-gelengkan kepala. Siapa yang mahu dosanya tak diampunkan? Huh!

Ustaz Zaharuddin memberi satu solusi menarik dalam usaha kita mencari "substance" yang dimaksudknannya.
Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda; “Apabila masuk bulan Ramadhan terbukalah pintu-pintu syurga dan terkuncilah segala pintu neraka manakala sekalian syaitan dirantai dan dibuka segala pintu rahmat.”(Bukhari & Muslim)
Setiap muslimin perlu sedar kewujudan pahala, dosa, syurga dan neraka.
Semua itu ialah booster buat kita -
motivasi dalam mencari "Substance", motivasi dalam mencapai "Objective"!



[ Read More ]

#Poster : Ahlan Wa Sahlan Ramadan | From MRC UMAIF





[ Read More ]

Jalan Tubik Itu


Dan sesungguhnya Kami telah datangkan kepada mereka,
sebuah Kitab (Al-Quran) yang Kami telah menjelaskannya
satu persatu berdasarkan pengetahuan (Kami yang meliputi segala-galanya),
untuk menjadi hidayah, petunjuk dan rahmat,
bagi orang-orang yang (mahu) beriman.
(Al-A'raf;52)

Jalan Tubik sentiasa ada-jika anda melihat Islam sebagai jawapannya.

nota: tubik=keluar


[ Read More ]

    Followers

    About Me

    My Photo
    afdata™
    Lahir daripada setitis air yang hina, juga keluarku dari saluran yang hina. Aku..engkau..KITA..sama!
    View my complete profile