Facebook
RSS

Road To Ramadhan

PERSEDIAAN UMAT ISLAM MENJELANG RAMADHAN
Road To Ramadhan -jalantubik.blogspot

Realitinya, apabila sesuatu tempat atau sesuatu majlis bakal dikunjungi oleh pemimpin-pemimpin, selebriti, artis terkenal atau orang kenamaan adalah menjadi kelaziman kita bertungkus lumus membuat perancangan dan persediaan rapi. Kita sedaya upaya mengelak daripada berlakunya kekurangan dan cacat cela semata-mata meraikan kehadirannya.   Mungkin kita alpa dan leka, kedatangan bulan Ramadhan adalah seperti bulan-bulan biasa, tidak diendahkan bahkan ada yang merasakan kedatangannya memeritkan kerana terpaksa menahan diri dari lapar dan dahaga.
Anehnya wahai manusia, belum bermula Ramadhan sudah berkira-kira untuk membuat persediaan menyambut Syawal. Langsir sudah ditempah, rumah mungkin sudah dicat baru, perabot diganti baru. Tidak ketinggalan mereka yang sudah berkira-kira menerima tempahan kuih raya. Media elektronik pula sibuk dengan persediaan drama syawal, dan rakaman lagu sempena hari raya.  Alangkah bertuahnya sekiranya  persiapan yang sebegini rapi kita  lakukan sempena menyambut ketibaan Ramadhan yang dinanti-nantikan.

Yang Bermaksud:  Diriwayatkan dari Abu Hurairah ra: Bahwa sesungguhnya Rasulullah saw. pernah bersabda : Ketika datang bulan Ramadhan: Sungguh telah datang kepadamu bulan yang penuh berkat, diwajibkan atas kamu untuk puasa, dalam bulan ini pintu syurga dibuka, pintu neraka ditutup, Syaitan- Syaitan dibelenggu. Dalam bulan ini ada suatu malam yang nilanya sama dengan seribu bulan, maka barangsiapa diharamkan kebaikannya ( tidak beramal baik didalamnya), sungguh telah diharamkan (tidak mendapat kebaikan di bulan lain seperti di bulan ini).( HR. Ahmad )
 Jika dihayati mafhum hadith, mana mungkin seseorang yang tinggi keimanannya tidak bergembira dengan  berita akan tibanya satu bulan  yang dibuka padanya seluruh pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka. Beginilah keadaanya Rasulullah dan para sahabat yang ternanti-nanti bahkan rindu dengan kehadiran Ramadhan sehingga Baginda Rasulullah SAW mula membuat persedian menyambut Ramadhan seawal bulan Syaaban.   Baginda Rasulullah SAW seorang yang sering malaksanakan ibadah puasa sunat dan baginda tidak dilihat memperbanyakkan ibadah puasa melainkan  pada bulan syaaban.

Adalah Rasulullah saw berpuasa sehingga kami mengatakan dia tidak berbuka. Dia saw berbuka sehingga kami mengatakan dia tidak berpuasa. Aku tidak pernah melihat Nabi saw berpuasa penuh satu bulan melainkan (dalam bulan) Ramadan. Aku tidak pernah melihat dia saw berpuasa lebih banyak selain dari bulan Syaaban”  (Hadith Riwayat Bukhori )
Hikmah perbuatan rasulullah yang memperbanyakkan puasa pada bulan Syaaban boleh dikiaskan kepada kita sebagai  suatu bentuk sesi  latihan untuk menghadapi sebulan berpuasa. Bayangkan dengan amalan puasa sunat yang jarang-jarang atau tidak pernah  kita lakukan, secara tiba-tiba kita terus berpuasa selama sebulan mungkin memberi kesan tahap kesempurnaan ibadah dan juga kesihatan tubuh badan.
Tentatif Universiti Ramadhan -jalantubik.blogspotIbn Rajab di dalam kitabnya Latoif al-Ma’a rif menyebut: Sesungguhnya puasa bulan Syaaban merupakan latihan sebelum berpuasa pada bulan Ramadhan ,agar apabila telah masuk Ramadhan seseorang itu tidak merasa beban dan kesukaran. Selain daripada itu ia akan menjadikan orang yang berpuasa pada bulan Syaaban dapat merasai nikmat dan kelazatan berpuasa seterusnya apabila masuknya Ramadhan berpuasa dalam keadaan kuat dan cergas.
Antara amalan yang boleh dimulakan seawal mungkin ialah  membaca al-Quran. Anas bin Malik sahabat Baginda SAW berkata: Apabila masuk bulan Syaaban, Umat Islam pada ketika itu menumpukan sepenuh perhatian membaca al-Quran. Berkata seorang ahli Salaf: Bulan Syaaban adalah bulan pembaca-pembaca al-Quran, Sesiapa yang istiqamah dan dapat memelihara amalan membaca al-Quran sebelum Ramadhan nescaya dia dapat memeliharanya sehingga bulan Ramadhan.
Pernah diceritakan, seorang muslim yang sudah lama meninggalkan bacaan al-Quran merasa terlalu berat dan malas untuk membaca walaupun baru membaca beberapa potong ayat.. Maka dia dinasihatkan agar terus-menerus membaca al-Quran. Apabila dia telah membaca sekitar 2/3 al-Quran, perasaan malas dan berat itu hilang sebaliknya dia semakin minat untuk memperbanyakkan bacaan al-Quran.
Keadaan inilah yang biasa berlaku kepada mereka yang jarang dan lalai membacanya. Oleh yang demikian memperbanyakkan  membaca al-Quran di bulan Syaaban mampu menjernihkan hati sehingga hati dipenuhi dengan cahaya dan memudahkan jiwa untuk tunduk melaksanakan ibadah di dalam bulan Ramadhan.   Sebenarnya terlalu banyak persediaan yang patut kita lakukan menjelang ramadhan.
Antara yang lain ialah:
1) Persediaan ilmu agama. Ramai orang yang berpuasa tanpa ilmu di dada. Dikhuatiri ibadah yang diharapkan  mendapat pahala sebaliknya tidak diterima malahan mendapat dosa.  Menjelang Ramadhan, kita diseru meluangkan masa menuntut ilmu agama. Sama ada dengan cara membaca buku, menghadiri kuliah-kuliah agama atau melayari internet. Perkara yang perlu diberi keutamaan ialah berkaitan dengan ibadah puasa seperti rukun, syarat sah, perkara yang membatalkan puasa, adab dan juga akhlak orang berpuasa. Hal ini begitu penting untuk mendapat kesempurnaan ibadah puasa.

2) Persediaan kesihatan.   Ibadah puasa melibatkan kesihatan tubuh badan. Kesihatan tubuh badan yang sempurna menjamin kesempurnaan ibadah puasa. Kecerdasan seluruh anggota badan diperlukan kerana pada bulan puasalah tubuh badan dikerah bekerja kuat melaksanakan solat sunat tarawih, qiamullail , membaca al –Quran, iktikaf dan sebagainya.   Penjagaan kesihatan ini termasuklah menjaga pemakanan yang seimbang, riadah dan menjauhkan diri dari perkara yang mendatangkan penyakit seperti tabiat merokok.

3) Persediaan  dari sudut kewangan.   Di antara amalan yang begitu mulia dalam bulan Ramadhan ialah bersedekah. Rasulullah SAW merupakan seorang yang paling dermawan dan baginda lebih dermawan di dalam bulan Ramadhan. Hal ini diceritakan oleh Ibnu Abbas r.a:    
“Rasulullah saw ialah orang yang paling dermawan. Dan beliau lebih dermawan lagi di bulan Ramadhan di saat beliau bertemu Jibril. Jibril menemuinya setiap malam untuk mengajarkan Al- Quran. Dan kedermawanan Rasulullah SAW melebihi angin yang berhembus.” (HR. Bukhari) Mereka yang jarang-jarang  bersedekah dikhuatiri tidak memanfaatkan peluang memperbanyakkan sedekah pada bulan Ramadhan. Sebagai persediaan, kita disarankan agar mula berjinak-jinak dengan amalan bersedekah. Mungkin ia boleh dimulakan dengan jumlah yang kecil atau menderma di tabung-tabung masjid dan surau. Mudah-mudahan lama kelamaan sifit kikir dan bakhil itu dapat dibuang secara beransur-ansur. Bagi mendapat kelebihan  bulan Ramadhan , kita juga harus menangguhkan sedekah  pada bulan-bulan  lain semata-mata untuk disedekahkan pada bulan Ramadhan dengan syarat ia bukanlah sedekah yang dihajati seperti orang fakir miskin yang memerlukan  dan orang dalam keadaan susah dan berhutang. 

 4) Memperbanyak menyebut hal berkaitan kelebihan dan kemuliaan Ramadhan. Di antara persiapan lain yang perlu ada ialah memperbanyakkan bercerita tentang kemuliaan bulan Ramadhan. Hal ini bertujuan memberi rangsangan dan semangat kepada kita untuk membuat persediaan bertemu Ramadhan. Bukankah sesuatu acara itu akan menjadi lebih meriah dan suasananya dapat dirasai jika diwar-warkan. Contoh mudah, bagaimanakah perasaan kita di saat diwar-warkan  sesuatu sambutan yang besar, seperti Piala Dunia Bola Sepak. Pada ketika itu seluruh saluran media hebat membuat promosi. Kesannya seluruh masyarakat dunia termasuk rakyat Malaysia ternanti-nanti dan merasai bahang temasya tersebut. Apatah lagi bulan yang begitu mulia ini sepatutnya lebih layak disebut-sebut  kemulian dan ganjarannya oleh media massa dan seluruh umat Islam.
10 Warming Up Menuju Ramadhan -jalantubik.blogspot

Oleh: Amru Alhaz bin Adnan | Portal Rasmi Masjid Negara

[ Read More ]

Kemboja 2012 : Rindu Itu Terusik



Rindu itu datang lagi,
Dalam sedu sepi..


Rindu itu datang tiba-tiba,
Dalam tawa hiba..


Rindu itu terusik,
Mengetuk kenangan..

[Afwan Daud | Petaling Jaya]



[ Read More ]

Aku Telah Jatuh Cinta?


Aku telah jatuh cinta?
Ahh..

Benar kalam seorang teman
“Cinta itu fitrah insan..”
“Cinta itu masa depan..”

Aku tak mampu melawan –sungguh!
Peribadi dirinya sangat memikat hati
          Miliki karakter terpuji
          Miliki akhlak yang tinggi

Aku telah jatuh cinta?
Ahh..

Aku percaya pada hati
Aku percaya pada diri
Dia memang layak untuk aku cintai
Sahsiah, perwatakan dan peribadi

Dedaun menjadi saksi
Gesaan abah kini realiti
Dari kecil rupanya sudah disemai cinta ini
Tinggal lagi untuk direalisasi

Aku telah jatuh cinta?
Ahh..

Baru kutahu
Kenapa dulu aku diajar adab sopan
Along, adik-adik dan aku
Semuanya kerana personaliti si dia!
          Miliki karakter terpuji
          Miliki akhlak yang tinggi

Diajar supaya mengikuti
Meniru supaya mencintai

Ku akui kini
“Cinta itu fitrah insan..”
“Cinta itu masa depan..”

Mencintai untuk dicintai
Menyayangi untuk disayangi

Pada kekasih hati
Kupohon doa pada Ilahi
Agar dikekalkan cinta ini

Aku telah jatuh cinta?
Ya!

Pada insan kekasih Allah
Pada insan bernama “Muhammad Bin Abdullah”

~Allahumma Solli ‘Ala Nabiyyina Muhammad~
MAULIDUR RASUL 1433H



[ Read More ]

#Poster : Forum | Bringing You 3 GENERATIONS of IIUM


لا يؤمن أحدكم حتى يحب لأخيه ما يحب لنفسه

(None of you truly believes until he LOVES FOR HIS BROTHER what he loves for himself.)
[ Sahîh al-Bukhârî and Sahîh Muslim ]


Forum Title : The Great Journey of Love
Date : 9th February 2012
Day : Thursday
Venue : AMF Hall, CFS IIUM
Time : 8.30pm
(Seats are limited. You are advised to come early.)

  • Panel 1 : Ustaz Muhammad Syaari Ab. Rahman (Competent Trainer)
  • Panel 2 : Ustazah Wan Suhaili Wan Mohd Yusof (Finalist Diari Solehah : TV Al-Hijrah) 
  • Moderator : Bro. Nurkhamimi Zainuddin (QLD Lecturer)

*Climax of the glorious night is
THE OFFICIAL LAUNCHING OF MUHIBBAH TEAM
(Muhibbah Team '12 : Amar Ma'ruf Nahi Munkar)


Click to enlarge




[ Read More ]

Muhibbah Team '12 : Amar Ma'ruf Nahi Munkar

Click to enlarge

Jom sertai kami!
Jangan lepaskan peluang ini..
Daftarkan nama anda sebagai salah seorang ahli MUHIBBAH TEAM sekarang!

Adakah anda masih tertanya-tanya..
Apakah Muhibbah Team? Siapakah yang layak mendaftarkan diri?

Secara ringkasnya, MUHIBBAH TEAM ialah:
  1. Sebuah organisasi yang munazhamah(tersusun) di bawah Biro Disiplin Mahallah Representative Committee(MRC) Pusat Asasi UIA, Petaling Jaya.
  2. Matlamatnya adalah berdasarkan Surah Al-Imran ayat 104; ‘Amar Ma’ruf Nahi Munkar’(mengajak kepada kebaikan,membenci kemungkaran).
  3. Mempunyai jadual pergerakan yang lancar tetapi fleksibel.
  4. Dibahagikan kepada beberapa group kecil –masing-masing diketuai oleh seorang fellow dan juga terdapat seorang wakil MRC.
  5. Merekalah orang-orang yang BERJAYA. (Rujuk Surah Al-Imran ayat 104)
وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ
 وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ 
"Dan hendaklah ada satu golongan di kalangan kamu yang menyeru kepada kebaikan,
menyuruh berbuat makruf (kebaikan) dan melarang perbuatan mungkar (kejahatan).
Mereka itulah orang yang mendapat kejayaan (kemenangan)."
(Al-Imran : 104)


Anda berminat?
Masih tertanya-tanya apakah ciri-ciri yang diperlukan untuk menyertai MUHIBBAH TEAM? Adakah anda layak?

Anda TIDAK LAYAK untuk mendaftar sebagai ahli MUHIBBAH TEAM jika:
  1. Anda yakin anda sudah cukup bekalan pahala untuk dibawa ke syurga kelak.
  2. Anda mahu kawan-kawan anda masuk neraka lantaran banyak balasan dosa yang diterima akibat terjebak dalam kancah maksiat.
  3. Anda berasa sangat selesa dengan segala bentuk kemungkaran dan maksiat yang berlaku di kawasan sekeliling anda.
  4. Anda mahu bala dan azab Allah Maha Kuasa menimpa anda, sahabat-sahabat anda, rakan sebilik anda, kawan sekuliah anda, dan mereka-mereka yang anda sayangi yang turut berada satu kawasan dengan anda.

(Na’uzubillahi min dzaalik..)

Kredit kepada Iddin & Abd Rahman

Baiklah..mari kita kaji ciri-ciri kita..
Anda tergolong dalam golongan yang mana satu?

Golongan pertama?
TIIDAAKK!!
Mengapa tidak?
Anda rasa anda masih belum bersedia ke alam seterusnya kerana belum cukup amal soleh yang akan dibawa sebagai bekalan ke akhirat nanti? Lebih banyak kejahatan berbanding kebaikan? Lebih banyak dosa berbanding pahala? Anda mahu berusaha sebaik mungkin untuk mempertingkatkan amal soleh dalam mencari bekalan pahala ke akhirat kelak? Okay..

Jika bukan golongan pertama, mungkin golongan kedua. Betul?
TIIDAAKK!!
Anda sayang kawan-kawan anda?
Cuba bayang wajah kawan-kawan anda yang banyak membantu anda selama ini..Kawan-kawan lah yang sanggup menjadi teman setia kita. Kawan-kawan lah yang menitiskan air mata kerana kesusahan kita. Bahkan, kawan-kawanlah yang sanggup ketawa demi lawak kita!
Anda tak sanggup melihat mereka terlibat dalam kemungkaran/kejahatan? Jadi, anda betul-betul sayang kawan-kawan anda? Okay..

Golongan pertama bukan, golongan kedua pun bukan. Jadi, anda golongan yang mana?
Saya teka anda golongan ketiga. Anda selesa dengan maksiat. Anda senang dengan kemungkaran. Betul tekaan saya?
TIIDAAKK!!
Juga tidak?
Anda bukan seorang yang gembira/happy/senang hati apabila melihat maksiat? Anda berusaha untuk ‘merubah’ kejahatan yang anda lihat? Walaupun hanya dengan selemah-lemah iman, anda tetap benci akan kemungkaran dengan hati anda, kan? Anda juga berusaha untuk merubahnya dengan tangan mahupun lidah. Betul? Nampaknya, anda memang tak suka maksiat berlaku di hadapan anda, juga di kawasan study anda. Okay..

Tinggal golongan terakhir dalam ‘senarai-tidak-layak’; golongan keempat –golongan yang menanti-nantikan azab daripada Allah Azza Wa Jalla. Kali ini, saya rasa saya tak salah lagi.
TIIDAAKK!!
???
Golongan terakhir pun bukan? Anda bukan daripada golongan yang tak kisah dengan ancaman dan seksa daripada Tuhan? Tekaan saya silap lagi? Ahh!
Anda takut dengan azab yang sangat hebat daripada Allah Maha Kuasa? Anda gentar dengan ancaman yang sangat menggerunkan daripada Tuhan Yang Memiliki Langit dan Bumi? Anda ‘kecut perut’ dengan bala yang sangat dahsyat daripada Tuhan Yang Maha Menciptakan? Anda juga tak mahu sahabat-sahabat anda, rakan sebilik anda, kawan sekuliah anda, dan mereka-mereka yang anda sayangi yang turut berada satu kawasan dengan anda ditimpa azab dan bala daripada Allah kerana berlakunya maksiat/kemungkaran di persekitaran anda? Betul tak mahu? Okay..


Nampaknya, anda telah menidakkan semua ciri-ciri di atas. Anda sendiri mengaku anda bukan daripada golongan-golongan tersebut.

Alhamdulillah.

Jadi, tunggu apa lagi?
Anda patut/perlu/mesti mendaftarkan diri sebagai ahli MUHIBBAH TEAM sekarang!

Inilah masanya untuk terlibat dalam dakwah! Inilah masanya untuk menunjukkan bahawa anda benci kepada maksiat, dan sayang kepada mad’u!

Sertai rakan-rakan anda yang lain sekarang juga!




Bagaimanakah cara-cara mendaftar?

Mudah. Anda boleh pilih mana-mana cara yang anda suka.

Cara pertama:
Hubungi mana-mana ahli Mahallah Representative Committee (MRC) UMAFZ atau MRC mahallah masing-masing melalui telefon bimbit anda. Kami menerima pendaftaran melalui telefon dan juga sistem pesanan ringkas(sms).
p/s: Anda boleh rujuk nombor telefon MRC UMAFZ pada papan kenyataan di setiap mahallah. (Nombor telefon tidak dapat disiarkan di blog ini atas beberapa faktor. Harap maaf.)

Cara ke-2:
Hantar nama penuh dan nombor matrik anda di page Facebook kami (Mahallah Umaif)

Cara ke-3:
Hantar mesej nama penuh dan nombor telefon anda ke private message di Facebook saya ATAU hanya hantar nama penuh dan nombor matrik anda di wall Facebook saya. Klik sini.

Cara ke-4:
Taip nama penuh dan nombor matrik anda di widget Facebook di bawah(dalam blog ni) ATAU hantar nama penuh dan nombor matrik di ruangan komen blog jalantubik ini.

Semoga Allah memberkati usaha anda semua. InsyaAllah.



p/s: Pendaftaran hanya dibuka kepada siswa lelaki(brothers) di Pusat Asasi UIA, Petaling Jaya sahaja. [Buat masa ini..]
Maklumat tambahan akan disampaikan dari semasa ke semasa.

Jazakumullahu khairan kathira. Wassalam.

MOHAMMAD AFWAN BIN MOHD DAUD
Timbalan Pengerusi,
Mahallah Representative Committee(MRC) UMAFZ,
2011/2012,
Pusat Asasi UIA, Petaling Jaya



[ Read More ]

Local Community Service 1.0




Click to enlarge


وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُواْ اللّهَ
 إِنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

"And cooperate in righteousness and piety,
but do not cooperate in sin and aggression.
And fear Allah ; indeed, Allah is severe in penalty."
(Al-Maidah:2)




afdata™ to committee: maaf tak dapat edit semua gambar..aasiiif jiddan2..:D


[ Read More ]

Mental Note


Dear my value friends,

I know it’s been such a long time since I’ve updated this blog due to personal reasons and I am so sorry for that, but nevertheless I’ve been working on some better things! InsyaAllah. May Allah bless all of us. Ameen.

afdata™
6th Feb 2012 | CFS IIUM


[ Read More ]

Memali 1985 : Rindu Perjuangan

Takbir!

         Allahu Akbar!
         Allahu Akbar!
         Allahu Akbar!

Kedengaran gegak-gempita suara penduduk kampung dari satu sudut. Mereka bersahut-sahutan melaungkan takbir, tanda membesarkan Allah Azza Wa Jalla. Allahu Akbar. Allah Maha Besar. Suara-suara itu begitu bersemangat. Suara-suara itu bukan suara biasa; seakan-akan bergabung menjadi satu. Suara itu ‘hidup’ –seperti ada ruh! Suara itu mampu meniupkan semangat mereka yang percaya kepada tauhid, juga, mampu menggusarkan hati mereka yang cenderung kepada taghut!

Kelihatan beberapa orang lengkap berpakaian polis mengepung sudut itu. Sepasukan FRU mengambil langkah yang sama. Mataku terus melirik ke arah sebuah pasukan yang berpakaian ala-ala komando. Tangan mereka kemas menggalas M16! Tidak lengkap dengan itu, 2 buah kereta perisai turut ‘menemani’ pasukan itu. Pasukan itu membuatkan jumlah mereka mencecah ribuan! Semuanya tertumpu hanya kepada satu sudut..

Tujuan mereka hanya satu, mengepung sebuah rumah papan yang hanya dikelilingi pagar-pagar biasa. Kepung, kemudian hapus! Operasi yang dinamakan Ops Hapus itu akan mengHAPUSkan penduduk-penduduk kampung yang hanya memegang pisau, kapak, pisau menorah getah dan buluh runcing untuk mempertahankan diri masing-masing dan penduduk yang lain. ‘Peperangan’ begini tak adil!

“Argh!”
“Allahu Akbar!”
“Serang!!”
“Allah..”

Suasana riuh-rendah tiba-tiba. Ada yang menangis. Ada yang menjerit. Dan suasana diisi dengan bunyi das tembakan. Peluru hidup seolah-olah terbang di mana-mana, mencari mangsa-mangsa yang tak bersalah. Aku hanya tercegat bagai patung. Kaku.

Aku melihat sekeliling. Darah membanjiri perkampungan itu.  Mayat-mayat bergelimpangan. Suasana sepi. Sayu. Beberapa orang penduduk ditahan. Tangan diikat ke belakang. Beberapa pucuk pistol masih lagi diacu ke kepala. Serentak dengan itu, kedengaran suara kanak-kanak menangis. Menangisi pemergian ayah yang disayangi. Menangisi penahanan ibu yang dikasihi. Kanak-kanak itu belum mengerti apa-apa. Mereka perlu kepada pelukan kasih seorang ayah. Mereka perlu kepada belaian sayang seorang ibu. Sedih aku melihat suasana itu. Hatiku sebak. Lantas, air mataku juga turut mengalir membasahi pipi. Kubiarkan saja ia mengalir, dan terus mengalir.

Memali, Baling, Kedah

“Angah, bila nak sambung buat lesen?” Soalan mama menghapuskan lamunan panjangku. “Lama dah kan tangguh..” Sambung mama.

“Nanti kot..insyaAllah” Aku  menjawab secara tak pasti sambil menyeka air mata. Mujur mama tak toleh ke tempat duduk belakang. Kalau tidak, pasti mama pelik. Tiba-tiba aku menangis. Tambahan pula, jarang aku menangis di hadapan mama.

Rindu Perjuangan

Ah! Sungguh sebak. Hampir setiap kali ketika aku melalui Perkampungan Memali, lamunan itu pasti datang. Bukan lamunan biasa. Lamunan rindu. Aku tak pasti kenapa. Sudah 26 tahun peristiwa itu berlalu, namun, ia seolah-olah segar dalam mindaku, sedangkan aku dilahirkan tujuh tahun selepas peristiwa itu. Entahlah.

Hampir setiap kali aku melalui rumah keluarga As-Syahid Ibrahim Libya, bayangan para pejuang ketika itu seakan-akan melakonkan semula watak-watak mereka di hadapan mataku. Aku perlu melalui kawasan Memali untuk aku ke Pekan Baling, Kedah sekiranya ada urusan di sana. Jarak antara Memali dengan rumahku hanyalah lebih kurang 7 minit jika menunggang motosikal. Jarak yang dekat itu menyebabkan aku selalu dilamun sejarah perjuangan Memali.

Aku rindu perjuangan Memali. Perjuangan itu ada bau. Bau yang tak mampu aku elak. Terus menusuk ke dalam kalbu. Bukan bau harum. Tapi bau rindu..

Memali : Antara Fakta dan ‘Auta’

“Memali ini punya semangat perjuangan tersendiri. Kita tidak mahu semangat ini hanya ‘berkampung’ di Kampung Memali ini sahaja, tetapi merebak luas ke semua kawasan, merebak ke seluruh negara!”

Teringat kata-kata Ustaz Ridhuan Mohd Noor. Tegas maksudnya. Benar. Aku akui kebenaran kata-kata itu.

Aku percaya, ramai dalam kalangan kita sekarang ini tak tahu apa itu Peristiwa Memali. Aku percaya, ini pasti disebabkan langkah berdiam diri pihak bertanggungjawab daripada menjadikan Peristiwa Memali ini sebagai satu isu besar, kerana aku juga percaya, sejarah ini mampu meniupkan semangat perjuangan! Perjuangan oleh mereka yang cinta kepada keadilan. Perjuangan oleh mereka yang benci kepada kezaliman.

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:
“Sesungguhnya Kami telah sediakan bagi orang orang zalim itu neraka,
yang gejolaknya mengepung mereka.”(Al-Kahfi:29)

Aku telah membaca sebuah buku yang bertajuk ‘Memali’, sebuah cerita benar-aku pasti- yang diceritakan oleh ahli keluarga para syuhada’ dan penduduk tempatan yang berada live ketika peristiwa yang berlaku pada 19 November 1985 itu. Justeru,bolehkah aku dikatakan pro-Memali hanya kerana aku membaca karangan mereka?

Para Syuhada'

As-Syahid Ustaz Ibrahim Libya dan sahabat-sahabat seperjuangan yang lain pada mulanya telah dikatakan sebagai komunis, kemudian pengganas sebelum diikuti dengan tohmahan bahawa mereka ialah penganut-penganut ajaran sesat.

Namun, berdasarkan latar belakang tarbiyah dan kerjayanya, terbukti as-syahid mendapat pendidikan yang terbaik. Bermula dari pendidikan Islam asuhan ayahandanya Tuan Haji Mahmood seorang guru agama yang disegani dan kemudiannya ke Madrasah Khairiah Poko Sena. As-syahid meneruskan pengajian di Pusat Pengajian Tinggi di Nilam Puri untuk beberapa tahun sebelum belayar ke Lucknow dan Durban, India mendalami hadis. Beliau sempat berguru dengan tokoh ulama Islam tersohor di abad ini iaitu Maulana Sayyid Abul Hassan Ali Nadwi. As-syahid berada selama lebih kurang empat tahun di India sebelum melanjutkan pengajian ke Azhar, Mesir. Selepas itu,as-syahid menamatkan pengajiannya di Libya pula sebelum pulang ke tanah air dan berkhidmat di Jabatan Perdana Menteri. Seterusnya,as-syahid bergiat aktif dalam platform dakwah, pendidikan dan politik. Nah! As-syahid ialah penganut ajaran sesat? Atau mungkin atas faktor pengaruh perjuangannya menentang puak-puak zalim, as-syahid dilabel sebagai pengganas dan sebagainya, begitu?

Jawapanku mudah.Tak tahu. Aku hanya rakyat biasa yang juga cinta akan Islam dan keadilan yang dibawa oleh Islam. Maka, untuk membuka pintu keadilan, kes ini mesti dibuka di mahkamah, biar perbicaraan berlangsung –walaupun aku turut meragui keadilan mahkamah dunia. Sesiapa yang bersalah wajar dihukum. Mengapa kes ini didiamkan? Di kala ini, tiada langsung sebarang berita mengenai kes ini dipaparkan di media-media arus perdana.

Jika ada bukti as-syahid bukanlah as-syahid seperti yang digembar-gemburkan suatu ketika dahulu, buktikan. Setakat pembacaanku yang sedikit ini, darah dan peluh mereka dikatakan masih basah walaupun sudah berhari-hari di bilik mayat. Jika ada bukti as-syahid ialah seorang pengganas, buktikan. Setakat pengetahuanku yang sempit ini, mereka hanya bersenjatakan pisau, kapak, pisau menoreh getah, buluh runcing dan molotov cocktail yang diperbuat daripada minyak tanah dan petrol. Berani kerana benar, takut kerana salah!

Terus Hidup

Firman Allah s.w.t :
وَلَا تَقُولُوا لِمَن يُقْتَلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتٌ بَلْ أَحْيَاءٌ وَلَٰكِن لَّا تَشْعُرُونَ
“Dan janganlah kamu mengatakan (bahawa) sesiapa yang terbunuh dalam perjuangan membela Agama Allah itu: orang-orang mati; bahkan mereka itu orang-orang yang hidup (dengan keadaan hidup yang istimewa), tetapi kamu tidak dapat menyedarinya.”
(Al-Baqarah:154)

Maka benarlah firman Allah, Allah Yang Maha Hebat. MasyaAllah. Sungguh mulia mereka yang terbunuh dalam perjuangan membela agama Allah s.w.t. Sungguh besar erti pengorbanan mereka yang berjuang fisabilillah. Sungguh mulia mereka yang berjihad demi mempertahankan akidah. Allahu Akbar..

Meskipun sudah 26 tahun Peristiwa Memali berlalu, dan seperti biasa, pihak bertanggungjawab terus-menerus berdiam diri, sejarah ini tak akan terus berkubur. Bahkan, sejarah ini perlu terus dihayati dan diselami sebaiknya.

Bahkan, Mereka Terus 'Hidup'

Suka untuk aku petik kata-kata As-Syahid Ustaz Ibrahim Libya,
“ ..sesuatu yang mesti diingatkan kepada saudara-saudara yang masih hidup lagi sesudah kami para mujahiddin ini bertemu dengan Allah swt di dalam syurga firdaus. Kalau saudara/i masih hidup lagi akan berdosa kepada Allah sekiranya zuriat akan datang akan kencing di atas kubur-kubur saudara kerana saudara hidup tidak mahu berjuang dan berjihad untuk menegakkan kalimah Allah yang Maha Tinggi. Kami para mujahiddin yang sudah mati syahid dan dikuburkan berserta darah-darah merah.. kami berada di syurga dan saudara-saudara tetap berdosa dengan Allah Taala seandainya saudara masih berdiam diri...”

Perjuangan meninggikan syiar Islam oleh mereka-mereka terdahulu wajar diambil iktibar dan penghayatan.
Perjuangan itu perlu terus dicontohi dan diikuti kerana kitalah penyambung mata rantai perjuangan Nabi Muhammad s.a.w dan nabi-nabi sebelum baginda.
Perjuangan meninggikan kalimah tauhid LAILAHA ILLA ALLAH ini perlu hidup subur dalam diri setiap manusia yang mengaku dirinya beriman.

Ah! Aku rindu bau perjuangan itu..

a f d a t a
Teratak Bayu
© 2011 | jalantubik.blogspot.com


Rujukan:
Buku ‘Memali’ ;1989
Peristiwa Memali 1985
As Syahid Ustaz Ibrahim Mahmood
Memali: Kebenaran Yang Samar, Pendustaan Yang Tersembunyi




[ Read More ]

Susah Tapi Indah; Apakah Ia?

#15 Zulhijjah 1432H

Hari ini, sudah 7 hari kita melewati 9 Zulhijjah; Hari Wukuf di Arafah. Di sana, manusia berstatus hamba berhimpun berebut-rebut memohon keampunan daripada Tuhan. Hari ini, hampir 48 jam kita melepasi Hari Tasyriq; hari umat manusia diharamkan berpuasa. Juga, sebagai hari terakhir untuk manusia melaksanakan ibadah korban-ibadah yang menguji keikhlasan dan pengorbanan sang hamba..

Tetapi hari ini, bukan bermakna ruh awal Zulhijjah akan hilang. Bukan bermakna erti ibadah wukuf tidak lagi perlu diselami. Bukan bermakna penghayatan ibadah korban akan luntur. Bahkan semua itu perlu terus mekar. Mekar dalam menghayati erti keikhlasan. Mekar dalam mengharumkan pengorbanan.

Malam Yang Sepuluh

Firman Allah s.w.t dalam ayat 2 Surah Al-Fajr:

وَلَيَالٍ عَشْرٍ 
“Demi malam yang sepuluh”(Al-Fajr;2)

Telah diketahui, jika Allah s.w.t bersumpah “Demi” ke atas sesuatu, maka sudah tentu perkara tersebut memberi nilai yang besar dan sangat signifikan kepada kita. Pasti! Maka dengan nyatanya sumpah Allah s.w.t ke atas sepuluh malam ini, kita beriman bahawa intipati sepuluh malam ini pasti tinggi nilainya di sisi Allah s.w.t jika malam-malam itu kita saratkan dengan amal ibadah.

Mungkin timbul persoalan dalam kalangan kita, “Apakah yang dimaksudkan dengan malam yang sepuluh?”

Asy-Syahid Sayyid Qutb telah menghuraikan persoalan tersebut dalam Tafsir Fi Zilalil Quran berkenaan ayat 2 Surah Al-Fajr seperti berikut;
“Walaupun Al-Quran menyebut malam-malam yang sepuluh itu secara umum namun terdapat riwayat-riwayat yang menentukannya. Menurut satu riwayat yang dimaksudkan dengan malam-malam yang sepuluh itu ialah sepuluh malam dari bulan Zulhijjah, dan mengikut riwayat yang lain pula ialah sepuluh malam dari bulan Muharram dan dalam satu riwayat lagi ialah sepuluh malam dari bulan Ramadhan.”

Tapi, bukankah kita sudah meninggalkan 10 Zulhijjah? Perlu lagi ambil tahu tentang perkara-perkara ni? Persoalan baru pula muncul..

Istiqamah Itu Susah, Tapi Indah

Mari kita sama-sama teliti sambungan huraian Sayyid Qutb dalam penafsiran ayat tersebut. “Walaubagaimanapun, mengekalkan malam-malam yang sepuluh dalam pengertiannya yang umum itu lebih mendalam keberkesanannya dan lebih lunak ertinya, iaitu sepuluh malam yang berada dalam ilmu Allah, dan dipandang mulia di sisi-Nya. Ia menggambarkan bayangan malam-malam yang berperibadi istimewa seolah-olah malam-malam itu merupakan makhluk-makhluk hidup yang bernyawa yang saling bermesra dengan kita dalam pengungkapan Al-Quran yang lemah-lembut itu.”


Nah!

Segala konsep ibadah haji dan umrah yang mengajar kita erti ‘diri ini dimiliki bukan memiliki’ tidak harus dilupakan. Segala konsep ibadah wukuf yang mengajar kita supaya sentiasa memohon keampunan tidak boleh dihilangkan. Dan segala konsep ibadah korban yang mengajar kita ujian keikhlasan dan pengorbanan tidak patut ditinggalkan.

Maka, ini mengajar kita erti istiqamah(konsisten), walaupun amat sukar untuk diamalkan.
Namun, sematlah kata-kata ini dalam dadamu, "Istiqamah itu susah, tapi INDAH~"



[ Read More ]

Belajar Daripada Lembu

“Achik, adik mana?”soalku kepada Achik sambil mencari-cari kelibat adik bongsuku di sekitar kawasan sembelihan lembu.

Suasana agak riuh. Suara kanak-kanak bermain menampakkan keceriaan mereka di pagi raya itu. Orang-orang dewasa sibuk ‘bekerja’ di belakang rumah Pak Cik Man itu. Abahku sendiri kelihatan mundar-mandir menguruskan lembu yang bakal dikorbankan. Risau terlambat daripada waktu yang ditetapkan, walaupun seminit. Itulah sifat Abah. Kagum aku dengannya. Mana tidaknya, orang sudah ramai di rumah Tok, lembu pula masih santai bersuara di sini. “Mbooo…”.

“Eh,awat dok sini? Jom la gi tengok orang sembelih lembu.” Aku menarik tangan adik ke tempat sembelihan.

“Tak mau la Angah. Yang pertama, sebab kesian..Adik kesian tengok lembu tu kena sembelih, kesian dia..Yang kedua,takut :)” Adik menjawab. Seakan-akan tahu apa soalanku seterusnya.

“Betul juga. Kesian juga tengok lembu sihat-sihat macam tu kena sembelih.”Hatiku berkata. Namun kugagahi jua memujuknya ke tempat sembelihan. "Adik, Nabi kita cakap 'Gi la tengok orang sembelih lembu,nanti Allah ampunkan dosa..' Jom la dik.." Adik kalah kali ini.

Aku hampir terpengaruh dengan faktor pertama Adik,‘kasihan’ tapi aku tak boleh terpengaruh dengan faktor keduanya. Perasaan takut itu aku buang jauh-jauh. Mungkin ada sesuatu yang boleh aku belajar daripada lembu itu!

Belajar Daripada Lembu

Allah Akbar Allah Akbar Allah Akbar
Laailaaha illallah
Allah Akbar
Allah Akbar
Wa lillah alhamdu

Orang-orang kampung bertakbir dan bertahmid memuji Allah s.w.t ketika Che Aji meletakkan pisaunya ke leher lembu yang telah rebah itu. Tersungkur. Sebentar tadi lembu itu cukup liar untuk direbahkan. Berlari ke sana sini. Seluruh kawasan sembelihan kecoh dibuatnya. Kini, lembu yang gagah itu kalah di tangan beberapa orang ‘pakar’ merebahkan lembu. Itupun memerlukan sekurang-kurangnya tiga orang ‘pakar’. Lembu itu seolah-olah sengaja melemahkan diri. Ditambah pula dengan takbir dan tahmid orang-orang kampung, suasana kelihatan pilu. Itulah korban nyawa seekor lembu.

Aku yakin lembu itu tahu, dirinya akan menjadi bukti korban manusia dalam usaha mendekatkan diri kepada Allah s.w.t tanpa apa-apa keraguan.

Bukti itu sangat berharga buat dirinya biarpun tak berpeluang seperti qibas yang menggantikan Nabi Ismail a.s saat dirinya akan disembelih bapa kandungnya, Nabi Ibrahim a.s atas arahan Allah s.w.t. Perbuatan yang dilakukan itu sebagai satu pengabdian diri kepada Allah SWT seperti dalam surah al-Saaffat ayat 107: “ Dan kami tebuskan anak itu dengan seekor sembelihan yang besar”. Sesungguhnya pengorbanan Nabi Ibrahim a.s dan Nabi Ismail a.s sangat besar nilainya di sisi Allah s.w.t.

Tidak Disebut Perjuangan Tanpa Pengorbanan

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:
"Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: Kami beriman, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan). Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta." (Surah Al-'Ankabut: Ayat 2-3)

Suka juga untuk saya memetik serangkap tulisan Ustaz Idris Haji Ahmad,
“Sembelih anak ini bukan perkara logik, tetapi nabi Allah Ibrahim A.S melaksanakan kerana ini arahan Allah SWT. Justeru itu renungan kita sebagai pejuang, di mana Allah SWT tidak memerintahkan kita menyembelihkan anak, tetapi hanya untuk berkorban apa sahaja untuk Islam dan demi kelangsungan perjuangan agama Allah SWT.
Tidak disebut perjuangan kalau tanpa pengorbanan. Kerana Islam tidak menang kalau tidak ada pengorbanan di kalangan para Rasul dan Nabi-Nabi A.S. Merekalah orang yang paling banyak diuji oleh Allah SWT.”

Maka, kita perlu kembali kepada konsep sebenar ibadah korban.
Jika tidak, malu kita kepada lembu!


[ Read More ]

    Followers

    About Me

    My Photo
    afdata™
    Lahir daripada setitis air yang hina, juga keluarku dari saluran yang hina. Aku..engkau..KITA..sama!
    View my complete profile