Facebook
RSS

Ramadan : Mencari "Substance", Mencapai "Objective"

-
afdata™

"Nak pergi mana ni?"tanyaku kepada Farhan,sahabat lama-kenalan DQ Gen 11.

"Ade ceramah Ustaz Zaharuddin sekarang ni, LH A. Untuk staf CFS je, tapi aku nak join gk. Hehe."respon Farhan slumber.

Ramadan Bulan Keampunan



Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.(Al-Baqarah;183)

Ustaz Zaharuddin menjelaskan, puasa ada kerangkanya yang tersendiri, terdiri daripada:
  1. Form (Tatacara fizikal. Contoh: menahan lapar,tidak bersetubuh dengan isteri)
  2. Substance (Inti puasa)
  3. Objective (Matlamat akhir puasa)

 Malangnya, beliau menegaskan bahawa,
| Kita terlalu mengambil masa yang banyak dalam memikirkan masalah "Form" sehingga melupakan isu "Substance".
JalanTubik: Dush!Kena kat batang hidung sendiri.

Beliau sinonimkan Keampunan sebagai Substance dan Taqwa sebagai Objective sepertimana firman Allah dalam ayat-Nya di atas. Masyarakat sekarang sangat berhati-hati dalam memikirkan masalah Form. Ada yang sanggup tak mandi sehingga tiba waktu berbuka-takut air masuk ke dalam mulut.

JalanTubik: Mujur berbuka di kampus, kalau berbuka di luar? Tak mandi sampai sudah terawih pa.

Sedar ataupun tak, isu Substance hanya akan dicari oleh sebahagian daripada kita pada hujung Ramadan. Kononnya nak mencari Lail Al-Qadr.
Rasulullah SAW bersabda : “Malaikat Jibril datang kepadaku dan berkata : “Rugilah orang yang berkesempatan hidup bersama kedua-dua orang tua nya tetapi dia tidak boleh masuk ke syurga”. Aku menjawab : “Amin”. "Rugilah orang yang bila namamu disebut dia tidak mengucapkan selawat atasmu”. Aku mengucap : “Amin”. Jibril berkata lagi : “Rugi orang yang berkesempatan hidup pada bulan Ramadan, tetapi tidak diampunkan dosa-dosanya”. Lalu aku mengucapkan : “Amin”. (HR. Ahmad)
Nah! Sungguh malang jika kita tergolong dalam golongan-golongan yang di'amin'kan Rasulullah S.A.W itu. Bicara mengenai golongan rugi yang ketiga, masing-masing akan berkata "isy2..a'uzubillahi min dzalik.." sambil menggeleng-gelengkan kepala. Siapa yang mahu dosanya tak diampunkan? Huh!

Ustaz Zaharuddin memberi satu solusi menarik dalam usaha kita mencari "substance" yang dimaksudknannya.
Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda; “Apabila masuk bulan Ramadhan terbukalah pintu-pintu syurga dan terkuncilah segala pintu neraka manakala sekalian syaitan dirantai dan dibuka segala pintu rahmat.”(Bukhari & Muslim)
Setiap muslimin perlu sedar kewujudan pahala, dosa, syurga dan neraka.
Semua itu ialah booster buat kita -
motivasi dalam mencari "Substance", motivasi dalam mencapai "Objective"!



3 Responses so far.

  1. yui92 says:

    puasa itu benda besar...tp dipandang kecik... insya allah baki lagi 2 minggu ni buat yg lebih baik =p=p=p

  2. afdata says:

    @yui
    InsyaAllah..semoga berjaya=)

  3. syoknya dapat jumpak UZAR :)

Leave a Reply

    Followers

    About Me

    My Photo
    afdata™
    Lahir daripada setitis air yang hina, juga keluarku dari saluran yang hina. Aku..engkau..KITA..sama!
    View my complete profile