Facebook
RSS

MAHASISWA is not equal to BUDAK-BUDAK

-
afdata™

"Mahasiswa kena cepat MATANG, kena buat satu PENYATUAN!"Salah satu ucapan daripada speaker pertama yang mampu meninggalkan bekas positif kepada setiap peserta bengkel aku rasa. Maksudnya jelas. Clear!


Bengkel Malaysia Sejahtera : "Malaysia; Ke Arah Kematangan Bernegara 2011" anjuran Majlis Perwakilan Mahasiswa Nasional (MPMN) dan Pro-Mahasiswa Nasional (Pro-M) lebih memberi fokus kepada tajuk DEMOKRASI. Tentatif diisi dengan empat talk menarik daripada empat orang speaker yang sangat mahir dan matang.

Talk 1 : Malaysia; Ke Arah Kematangan Bernegara
Pembentang : Sdr Hisomuddin Bakar (Naib Pengerusi ILHAM Centre,Bekas Presiden Mahasiswa UM)

Talk 2 : Malaysia Pasca Merdeka; Ke Arah Masyarakat Demokratik Yg Matang
Pembentang : Prof Abu Hassan Hasbullah (Pengasas ZENTRUM Centre)

Talk 3 : Masyarakat Sivil & Politik Matang Malaysia
Pembentang : Yb Dato Saifuddin Abdullah (Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Malaysia)

Talk 4 : Perlembagaan Malaysia Selepas Tsunami Politik 2008
Pembentang : Prof Dr Aziz B Bari (Pakar Undang-undang Perlembagaan)

Cukuplah post kali ni aku hanya memberi fokus kepada peranan mahasiswa. Tak perlu ditekankan fokus utama bengkel iaitu demokrasi. Sekurang-kurangnya dapat memberi peringatan kepada aku dan seluruh mahasiswa yang lain-sebagai warning!

JalanTubik: Ecece..padahal tak reti nak habaq..

MAHASISWA is not equal to BUDAK-BUDAK

Tak dinafikan, keseluruhan bengkel berkisar mengenai demokrasi dan kematangan. Maka, kami ditimbulkan 1001 persoalan berkaitan demokrasi yang matang. Salah satunya, apakah peranan mahasiswa? Apakah yang mahasiswa boleh buat?

Jawapannya sangat mudah, "Kami bukan budak-budak lagi!" Simple.

Gigi kapak dua batang pun dah pakai contact lens~

Mahasiswa yang tergolong dalam kategori remaja perlu berfikir secara matang. Mahasiswa perlu bersatu. Sepuluh batalion yang mempunyai kesatuan yang utuh mampu mengalahkan seratus batalion yang hanya mempunyai kekuatan fizikal! Mereka perlu berfikiran jauh-think outside the box! Belajar daripada sirah. Ketika mana Usamah bin Zaid hanya belasan tahun, beliau sudah menawarkan diri menjadi tentera jihad muslimin ketika itu. Lihatlah masa depanmu, bentuklah ia!

♫♫Anak kecil main api...

Yok, kita bukan budak-budak!



2 Responses so far.

  1. yui92 says:

    mindset kena tukar =p=p=p

    bnda ni ramai yg tahu tp buat xtaw..termasuklah aku sendiri.. oh ketam

  2. afdata says:

    @yui
    Shift our paradigm..oh ketam juga

Leave a Reply

    Followers

    About Me

    My Photo
    afdata™
    Lahir daripada setitis air yang hina, juga keluarku dari saluran yang hina. Aku..engkau..KITA..sama!
    View my complete profile