Facebook
RSS

Memali 1985 : Rindu Perjuangan

Takbir!

         Allahu Akbar!
         Allahu Akbar!
         Allahu Akbar!

Kedengaran gegak-gempita suara penduduk kampung dari satu sudut. Mereka bersahut-sahutan melaungkan takbir, tanda membesarkan Allah Azza Wa Jalla. Allahu Akbar. Allah Maha Besar. Suara-suara itu begitu bersemangat. Suara-suara itu bukan suara biasa; seakan-akan bergabung menjadi satu. Suara itu ‘hidup’ –seperti ada ruh! Suara itu mampu meniupkan semangat mereka yang percaya kepada tauhid, juga, mampu menggusarkan hati mereka yang cenderung kepada taghut!

Kelihatan beberapa orang lengkap berpakaian polis mengepung sudut itu. Sepasukan FRU mengambil langkah yang sama. Mataku terus melirik ke arah sebuah pasukan yang berpakaian ala-ala komando. Tangan mereka kemas menggalas M16! Tidak lengkap dengan itu, 2 buah kereta perisai turut ‘menemani’ pasukan itu. Pasukan itu membuatkan jumlah mereka mencecah ribuan! Semuanya tertumpu hanya kepada satu sudut..

Tujuan mereka hanya satu, mengepung sebuah rumah papan yang hanya dikelilingi pagar-pagar biasa. Kepung, kemudian hapus! Operasi yang dinamakan Ops Hapus itu akan mengHAPUSkan penduduk-penduduk kampung yang hanya memegang pisau, kapak, pisau menorah getah dan buluh runcing untuk mempertahankan diri masing-masing dan penduduk yang lain. ‘Peperangan’ begini tak adil!

“Argh!”
“Allahu Akbar!”
“Serang!!”
“Allah..”

Suasana riuh-rendah tiba-tiba. Ada yang menangis. Ada yang menjerit. Dan suasana diisi dengan bunyi das tembakan. Peluru hidup seolah-olah terbang di mana-mana, mencari mangsa-mangsa yang tak bersalah. Aku hanya tercegat bagai patung. Kaku.

Aku melihat sekeliling. Darah membanjiri perkampungan itu.  Mayat-mayat bergelimpangan. Suasana sepi. Sayu. Beberapa orang penduduk ditahan. Tangan diikat ke belakang. Beberapa pucuk pistol masih lagi diacu ke kepala. Serentak dengan itu, kedengaran suara kanak-kanak menangis. Menangisi pemergian ayah yang disayangi. Menangisi penahanan ibu yang dikasihi. Kanak-kanak itu belum mengerti apa-apa. Mereka perlu kepada pelukan kasih seorang ayah. Mereka perlu kepada belaian sayang seorang ibu. Sedih aku melihat suasana itu. Hatiku sebak. Lantas, air mataku juga turut mengalir membasahi pipi. Kubiarkan saja ia mengalir, dan terus mengalir.

Memali, Baling, Kedah

“Angah, bila nak sambung buat lesen?” Soalan mama menghapuskan lamunan panjangku. “Lama dah kan tangguh..” Sambung mama.

“Nanti kot..insyaAllah” Aku  menjawab secara tak pasti sambil menyeka air mata. Mujur mama tak toleh ke tempat duduk belakang. Kalau tidak, pasti mama pelik. Tiba-tiba aku menangis. Tambahan pula, jarang aku menangis di hadapan mama.

Rindu Perjuangan

Ah! Sungguh sebak. Hampir setiap kali ketika aku melalui Perkampungan Memali, lamunan itu pasti datang. Bukan lamunan biasa. Lamunan rindu. Aku tak pasti kenapa. Sudah 26 tahun peristiwa itu berlalu, namun, ia seolah-olah segar dalam mindaku, sedangkan aku dilahirkan tujuh tahun selepas peristiwa itu. Entahlah.

Hampir setiap kali aku melalui rumah keluarga As-Syahid Ibrahim Libya, bayangan para pejuang ketika itu seakan-akan melakonkan semula watak-watak mereka di hadapan mataku. Aku perlu melalui kawasan Memali untuk aku ke Pekan Baling, Kedah sekiranya ada urusan di sana. Jarak antara Memali dengan rumahku hanyalah lebih kurang 7 minit jika menunggang motosikal. Jarak yang dekat itu menyebabkan aku selalu dilamun sejarah perjuangan Memali.

Aku rindu perjuangan Memali. Perjuangan itu ada bau. Bau yang tak mampu aku elak. Terus menusuk ke dalam kalbu. Bukan bau harum. Tapi bau rindu..

Memali : Antara Fakta dan ‘Auta’

“Memali ini punya semangat perjuangan tersendiri. Kita tidak mahu semangat ini hanya ‘berkampung’ di Kampung Memali ini sahaja, tetapi merebak luas ke semua kawasan, merebak ke seluruh negara!”

Teringat kata-kata Ustaz Ridhuan Mohd Noor. Tegas maksudnya. Benar. Aku akui kebenaran kata-kata itu.

Aku percaya, ramai dalam kalangan kita sekarang ini tak tahu apa itu Peristiwa Memali. Aku percaya, ini pasti disebabkan langkah berdiam diri pihak bertanggungjawab daripada menjadikan Peristiwa Memali ini sebagai satu isu besar, kerana aku juga percaya, sejarah ini mampu meniupkan semangat perjuangan! Perjuangan oleh mereka yang cinta kepada keadilan. Perjuangan oleh mereka yang benci kepada kezaliman.

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:
“Sesungguhnya Kami telah sediakan bagi orang orang zalim itu neraka,
yang gejolaknya mengepung mereka.”(Al-Kahfi:29)

Aku telah membaca sebuah buku yang bertajuk ‘Memali’, sebuah cerita benar-aku pasti- yang diceritakan oleh ahli keluarga para syuhada’ dan penduduk tempatan yang berada live ketika peristiwa yang berlaku pada 19 November 1985 itu. Justeru,bolehkah aku dikatakan pro-Memali hanya kerana aku membaca karangan mereka?

Para Syuhada'

As-Syahid Ustaz Ibrahim Libya dan sahabat-sahabat seperjuangan yang lain pada mulanya telah dikatakan sebagai komunis, kemudian pengganas sebelum diikuti dengan tohmahan bahawa mereka ialah penganut-penganut ajaran sesat.

Namun, berdasarkan latar belakang tarbiyah dan kerjayanya, terbukti as-syahid mendapat pendidikan yang terbaik. Bermula dari pendidikan Islam asuhan ayahandanya Tuan Haji Mahmood seorang guru agama yang disegani dan kemudiannya ke Madrasah Khairiah Poko Sena. As-syahid meneruskan pengajian di Pusat Pengajian Tinggi di Nilam Puri untuk beberapa tahun sebelum belayar ke Lucknow dan Durban, India mendalami hadis. Beliau sempat berguru dengan tokoh ulama Islam tersohor di abad ini iaitu Maulana Sayyid Abul Hassan Ali Nadwi. As-syahid berada selama lebih kurang empat tahun di India sebelum melanjutkan pengajian ke Azhar, Mesir. Selepas itu,as-syahid menamatkan pengajiannya di Libya pula sebelum pulang ke tanah air dan berkhidmat di Jabatan Perdana Menteri. Seterusnya,as-syahid bergiat aktif dalam platform dakwah, pendidikan dan politik. Nah! As-syahid ialah penganut ajaran sesat? Atau mungkin atas faktor pengaruh perjuangannya menentang puak-puak zalim, as-syahid dilabel sebagai pengganas dan sebagainya, begitu?

Jawapanku mudah.Tak tahu. Aku hanya rakyat biasa yang juga cinta akan Islam dan keadilan yang dibawa oleh Islam. Maka, untuk membuka pintu keadilan, kes ini mesti dibuka di mahkamah, biar perbicaraan berlangsung –walaupun aku turut meragui keadilan mahkamah dunia. Sesiapa yang bersalah wajar dihukum. Mengapa kes ini didiamkan? Di kala ini, tiada langsung sebarang berita mengenai kes ini dipaparkan di media-media arus perdana.

Jika ada bukti as-syahid bukanlah as-syahid seperti yang digembar-gemburkan suatu ketika dahulu, buktikan. Setakat pembacaanku yang sedikit ini, darah dan peluh mereka dikatakan masih basah walaupun sudah berhari-hari di bilik mayat. Jika ada bukti as-syahid ialah seorang pengganas, buktikan. Setakat pengetahuanku yang sempit ini, mereka hanya bersenjatakan pisau, kapak, pisau menoreh getah, buluh runcing dan molotov cocktail yang diperbuat daripada minyak tanah dan petrol. Berani kerana benar, takut kerana salah!

Terus Hidup

Firman Allah s.w.t :
وَلَا تَقُولُوا لِمَن يُقْتَلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتٌ بَلْ أَحْيَاءٌ وَلَٰكِن لَّا تَشْعُرُونَ
“Dan janganlah kamu mengatakan (bahawa) sesiapa yang terbunuh dalam perjuangan membela Agama Allah itu: orang-orang mati; bahkan mereka itu orang-orang yang hidup (dengan keadaan hidup yang istimewa), tetapi kamu tidak dapat menyedarinya.”
(Al-Baqarah:154)

Maka benarlah firman Allah, Allah Yang Maha Hebat. MasyaAllah. Sungguh mulia mereka yang terbunuh dalam perjuangan membela agama Allah s.w.t. Sungguh besar erti pengorbanan mereka yang berjuang fisabilillah. Sungguh mulia mereka yang berjihad demi mempertahankan akidah. Allahu Akbar..

Meskipun sudah 26 tahun Peristiwa Memali berlalu, dan seperti biasa, pihak bertanggungjawab terus-menerus berdiam diri, sejarah ini tak akan terus berkubur. Bahkan, sejarah ini perlu terus dihayati dan diselami sebaiknya.

Bahkan, Mereka Terus 'Hidup'

Suka untuk aku petik kata-kata As-Syahid Ustaz Ibrahim Libya,
“ ..sesuatu yang mesti diingatkan kepada saudara-saudara yang masih hidup lagi sesudah kami para mujahiddin ini bertemu dengan Allah swt di dalam syurga firdaus. Kalau saudara/i masih hidup lagi akan berdosa kepada Allah sekiranya zuriat akan datang akan kencing di atas kubur-kubur saudara kerana saudara hidup tidak mahu berjuang dan berjihad untuk menegakkan kalimah Allah yang Maha Tinggi. Kami para mujahiddin yang sudah mati syahid dan dikuburkan berserta darah-darah merah.. kami berada di syurga dan saudara-saudara tetap berdosa dengan Allah Taala seandainya saudara masih berdiam diri...”

Perjuangan meninggikan syiar Islam oleh mereka-mereka terdahulu wajar diambil iktibar dan penghayatan.
Perjuangan itu perlu terus dicontohi dan diikuti kerana kitalah penyambung mata rantai perjuangan Nabi Muhammad s.a.w dan nabi-nabi sebelum baginda.
Perjuangan meninggikan kalimah tauhid LAILAHA ILLA ALLAH ini perlu hidup subur dalam diri setiap manusia yang mengaku dirinya beriman.

Ah! Aku rindu bau perjuangan itu..

a f d a t a
Teratak Bayu
© 2011 | jalantubik.blogspot.com


Rujukan:
Buku ‘Memali’ ;1989
Peristiwa Memali 1985
As Syahid Ustaz Ibrahim Mahmood
Memali: Kebenaran Yang Samar, Pendustaan Yang Tersembunyi
[ Read More ]

Susah Tapi Indah; Apakah Ia?

#15 Zulhijjah 1432H

Hari ini, sudah 7 hari kita melewati 9 Zulhijjah; Hari Wukuf di Arafah. Di sana, manusia berstatus hamba berhimpun berebut-rebut memohon keampunan daripada Tuhan. Hari ini, hampir 48 jam kita melepasi Hari Tasyriq; hari umat manusia diharamkan berpuasa. Juga, sebagai hari terakhir untuk manusia melaksanakan ibadah korban-ibadah yang menguji keikhlasan dan pengorbanan sang hamba..

Tetapi hari ini, bukan bermakna ruh awal Zulhijjah akan hilang. Bukan bermakna erti ibadah wukuf tidak lagi perlu diselami. Bukan bermakna penghayatan ibadah korban akan luntur. Bahkan semua itu perlu terus mekar. Mekar dalam menghayati erti keikhlasan. Mekar dalam mengharumkan pengorbanan.

Malam Yang Sepuluh

Firman Allah s.w.t dalam ayat 2 Surah Al-Fajr:

وَلَيَالٍ عَشْرٍ 
“Demi malam yang sepuluh”(Al-Fajr;2)

Telah diketahui, jika Allah s.w.t bersumpah “Demi” ke atas sesuatu, maka sudah tentu perkara tersebut memberi nilai yang besar dan sangat signifikan kepada kita. Pasti! Maka dengan nyatanya sumpah Allah s.w.t ke atas sepuluh malam ini, kita beriman bahawa intipati sepuluh malam ini pasti tinggi nilainya di sisi Allah s.w.t jika malam-malam itu kita saratkan dengan amal ibadah.

Mungkin timbul persoalan dalam kalangan kita, “Apakah yang dimaksudkan dengan malam yang sepuluh?”

Asy-Syahid Sayyid Qutb telah menghuraikan persoalan tersebut dalam Tafsir Fi Zilalil Quran berkenaan ayat 2 Surah Al-Fajr seperti berikut;
“Walaupun Al-Quran menyebut malam-malam yang sepuluh itu secara umum namun terdapat riwayat-riwayat yang menentukannya. Menurut satu riwayat yang dimaksudkan dengan malam-malam yang sepuluh itu ialah sepuluh malam dari bulan Zulhijjah, dan mengikut riwayat yang lain pula ialah sepuluh malam dari bulan Muharram dan dalam satu riwayat lagi ialah sepuluh malam dari bulan Ramadhan.”

Tapi, bukankah kita sudah meninggalkan 10 Zulhijjah? Perlu lagi ambil tahu tentang perkara-perkara ni? Persoalan baru pula muncul..

Istiqamah Itu Susah, Tapi Indah

Mari kita sama-sama teliti sambungan huraian Sayyid Qutb dalam penafsiran ayat tersebut. “Walaubagaimanapun, mengekalkan malam-malam yang sepuluh dalam pengertiannya yang umum itu lebih mendalam keberkesanannya dan lebih lunak ertinya, iaitu sepuluh malam yang berada dalam ilmu Allah, dan dipandang mulia di sisi-Nya. Ia menggambarkan bayangan malam-malam yang berperibadi istimewa seolah-olah malam-malam itu merupakan makhluk-makhluk hidup yang bernyawa yang saling bermesra dengan kita dalam pengungkapan Al-Quran yang lemah-lembut itu.”


Nah!

Segala konsep ibadah haji dan umrah yang mengajar kita erti ‘diri ini dimiliki bukan memiliki’ tidak harus dilupakan. Segala konsep ibadah wukuf yang mengajar kita supaya sentiasa memohon keampunan tidak boleh dihilangkan. Dan segala konsep ibadah korban yang mengajar kita ujian keikhlasan dan pengorbanan tidak patut ditinggalkan.

Maka, ini mengajar kita erti istiqamah(konsisten), walaupun amat sukar untuk diamalkan.
Namun, sematlah kata-kata ini dalam dadamu, "Istiqamah itu susah, tapi INDAH~"[ Read More ]

Belajar Daripada Lembu

“Achik, adik mana?”soalku kepada Achik sambil mencari-cari kelibat adik bongsuku di sekitar kawasan sembelihan lembu.

Suasana agak riuh. Suara kanak-kanak bermain menampakkan keceriaan mereka di pagi raya itu. Orang-orang dewasa sibuk ‘bekerja’ di belakang rumah Pak Cik Man itu. Abahku sendiri kelihatan mundar-mandir menguruskan lembu yang bakal dikorbankan. Risau terlambat daripada waktu yang ditetapkan, walaupun seminit. Itulah sifat Abah. Kagum aku dengannya. Mana tidaknya, orang sudah ramai di rumah Tok, lembu pula masih santai bersuara di sini. “Mbooo…”.

“Eh,awat dok sini? Jom la gi tengok orang sembelih lembu.” Aku menarik tangan adik ke tempat sembelihan.

“Tak mau la Angah. Yang pertama, sebab kesian..Adik kesian tengok lembu tu kena sembelih, kesian dia..Yang kedua,takut :)” Adik menjawab. Seakan-akan tahu apa soalanku seterusnya.

“Betul juga. Kesian juga tengok lembu sihat-sihat macam tu kena sembelih.”Hatiku berkata. Namun kugagahi jua memujuknya ke tempat sembelihan. "Adik, Nabi kita cakap 'Gi la tengok orang sembelih lembu,nanti Allah ampunkan dosa..' Jom la dik.." Adik kalah kali ini.

Aku hampir terpengaruh dengan faktor pertama Adik,‘kasihan’ tapi aku tak boleh terpengaruh dengan faktor keduanya. Perasaan takut itu aku buang jauh-jauh. Mungkin ada sesuatu yang boleh aku belajar daripada lembu itu!

Belajar Daripada Lembu

Allah Akbar Allah Akbar Allah Akbar
Laailaaha illallah
Allah Akbar
Allah Akbar
Wa lillah alhamdu

Orang-orang kampung bertakbir dan bertahmid memuji Allah s.w.t ketika Che Aji meletakkan pisaunya ke leher lembu yang telah rebah itu. Tersungkur. Sebentar tadi lembu itu cukup liar untuk direbahkan. Berlari ke sana sini. Seluruh kawasan sembelihan kecoh dibuatnya. Kini, lembu yang gagah itu kalah di tangan beberapa orang ‘pakar’ merebahkan lembu. Itupun memerlukan sekurang-kurangnya tiga orang ‘pakar’. Lembu itu seolah-olah sengaja melemahkan diri. Ditambah pula dengan takbir dan tahmid orang-orang kampung, suasana kelihatan pilu. Itulah korban nyawa seekor lembu.

Aku yakin lembu itu tahu, dirinya akan menjadi bukti korban manusia dalam usaha mendekatkan diri kepada Allah s.w.t tanpa apa-apa keraguan.

Bukti itu sangat berharga buat dirinya biarpun tak berpeluang seperti qibas yang menggantikan Nabi Ismail a.s saat dirinya akan disembelih bapa kandungnya, Nabi Ibrahim a.s atas arahan Allah s.w.t. Perbuatan yang dilakukan itu sebagai satu pengabdian diri kepada Allah SWT seperti dalam surah al-Saaffat ayat 107: “ Dan kami tebuskan anak itu dengan seekor sembelihan yang besar”. Sesungguhnya pengorbanan Nabi Ibrahim a.s dan Nabi Ismail a.s sangat besar nilainya di sisi Allah s.w.t.

Tidak Disebut Perjuangan Tanpa Pengorbanan

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:
"Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: Kami beriman, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan). Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta." (Surah Al-'Ankabut: Ayat 2-3)

Suka juga untuk saya memetik serangkap tulisan Ustaz Idris Haji Ahmad,
“Sembelih anak ini bukan perkara logik, tetapi nabi Allah Ibrahim A.S melaksanakan kerana ini arahan Allah SWT. Justeru itu renungan kita sebagai pejuang, di mana Allah SWT tidak memerintahkan kita menyembelihkan anak, tetapi hanya untuk berkorban apa sahaja untuk Islam dan demi kelangsungan perjuangan agama Allah SWT.
Tidak disebut perjuangan kalau tanpa pengorbanan. Kerana Islam tidak menang kalau tidak ada pengorbanan di kalangan para Rasul dan Nabi-Nabi A.S. Merekalah orang yang paling banyak diuji oleh Allah SWT.”

Maka, kita perlu kembali kepada konsep sebenar ibadah korban.
Jika tidak, malu kita kepada lembu!


[ Read More ]

:: Salam Aidil Adha 1432H ::
[ Read More ]

  Followers

  About Me

  My Photo
  afdata™
  Lahir daripada setitis air yang hina, juga keluarku dari saluran yang hina. Aku..engkau..KITA..sama!
  View my complete profile