Facebook
RSS

XPDC Dakwah Malam Merdeka 2011

-
afdata™


"Perjuangan itu sama besarnya dengan perjuangan yang telah kita pusakai dari datuk nenek kita menentang penjajahan semenjak kejatuhan Empayar Melaka dulu. Dan sudah barang tentu perjuangan yang sebesar itu menghendaki tenaga yang sebulat-bulatnya dari seluruh rakyat negeri ini, menghendaki pengorbanan yang rela dan jujur dari segenap golongan progresif dalam masyarakat."
(Dr Burhanudin Al Helmi)

Setiap orang ada cara tersendiri ketika menyambut Hari Kebangsaan baru-baru ini. Ada yang memasang bendera-bendera di rumah, kereta dan kelas pengajian. Ada juga yang sehari semalam asyik mendengar lagu-lagu patriotik. Aku tak kata itu salah. Bagus! Mereka ada semangat. Mereka ada usaha. Semangat dan usaha itu aku kira mampu merobohkan tembok Yahudi di Baitul Maqdis jika digemblengkan dan pada cara yang betul-pasti!

Namun, aku ada cara tersendiri=)


Apa khabar adik..buat apa malam-malam ni?

Aku terpanggil untuk turut serta dalam XPDC Dakwah Malam Merdeka 2011 anjuran Gabungan Mahasiswa Islam Malaysia (GAMIS) dan Persatuan Ulama' Malaysia (PUM) malam Jumaat yang lalu. Malam Jumaat? Kah Kah Kah.. Ni bukan cerita tahyul macam TV kita selalu tayang tu la.. Tapi,,,

Aku agak lewat daripada sahabat-sahabat yang lain, kira-kira pukul 11.50 malam baru aku sampai di Masjid As-Syakiriin, KLCC sedangkan mereka sudah lama berkumpul sejak pukul 9.00 malam. Aku terpaksa mengaulakan(mengutamakan) kelas Matematik ku pada malam tersebut. Sir Izzudin pula seronok mengajar Matrices sampai tak sedar hampir 3 jam kami bermain dengan nombor-nombor >.<"

"Ai,tak turun KLCC pun dah pening ni..hehe"usik Adam kepadaku. Ha Ha Ha.. Adam betul. Memang aku dah 'pening'.

Semangatku tak mudah patah. Sir Izzudin sudi menghantarku ke stesen LRT Asia Jaya. Jasa Sir time perjalanan : tolong hantar+suntik semangat+bagi motivasi+sampai nasihat(macam lebih kurang ja..nvmnd)+hilangkan pening! hahaha Thank you Sir,, *hug*
JT: STOP! Off Topic nie!!! *OT*

Aku yang masih 'pening' dengan Matrices..

*****

Ok.. Sebenarnya aku nak share pengalaman aku 'berdakwah' malam tu. Kami tak buat serbuan, tapi kami berkomunikasi. Aku tabik modus operandi ni. Tabik spriinggg... Kami telah dibahagikan kepada lebih kurang 25 kumpulan, masing-masing dalam 7-9 orang ahli dan kami bergerak secara kolektif..

Kisah 1: Aku menghampiri dua orang remaja yang aku rasa mereka obses dengan DSLR. Cantik. Aku dah jumpa titik persamaan kami!
(Bro 1 memakai seluar pendek)
Tips 1: Apabila berjumpa mad'u, hendaklah anda mencari titik persamaan antara anda dan mereka.

Aku: Assalamualaikum bro..apa khabar?(muka slumber+senyuman menawan=) )
Bro 1&2: Waalaikumussalam..baik..sihat..
Tips 2: Apabila berjumpa mad'u, hendaklah anda BERI SALAM dan SENYUM.

Aku menyuakan tangan tanda ingin bersalaman. Kami bertautan tangan dan mata.
Tips 3: Apabila berjumpa mad'u, hendaklah anda BERSALAMAN.

Aku: Sorry ganggu..Tangkap gambar ea? Boleh saya join sekali?
Bro 1: Oh,boleh2..
Aku: Sempat tangkap gambar bunga api tadi? Cantik kan?
Bro 2: Tak sempat la abang..
Bro 1: Frust juga la kami..tak sempat tangkap..kita orang baik punya shot kt menara tu, ingat nak explode kat sana..tup tup diorang pasang sebelah sana..mana sempat abang..
Aku: (GuLp! Rilex2..) Ouh, ya ka..itulah..saya pun ingat nak pasang dekat menara tu kan..tak apa2..(berlagak seperti 'abg')

(Selepas beberapa minit bersembang tentang kamera dan keindahan ciptaan Tuhan,universiti dan konsep tawakal dalam study..)
Tips 4: Apabila berjumpa mad'u, sebaiknya carilah PELUANG untuk menyebarkan kefahaman Islam.

Bro 1: Eh, you macam mana boleh join program komunikasi ni? Baik program ni..boleh cegah itu couple2 punya org..bagus2..(dalam loghat Sabahnya)
Aku: Ouh, dari Facebook..saya pun boring..tak tahu nak buat apa,esok pun cuti kan..jadi saya pun join la..hehe
Bro 2: (mengangguk)
Aku: Em,nanti rasanya malam New Year ada juga kot program macam ni..jom la join sekali..best..
Bro 1: Eh, tak apa lah..saya buka Islam,tapi BAKAL SAUDARA BARU~~
Aku: (tergamam) O_o

"Subhanallah..aku terharu+terkedu. Aku hanya mampu mengukir senyuman."

Bro 1: Yea..sekarang ni pun saya sedang rapat dan kawan dengan kawan Islam..saya nak kenal Islam..
Bro 2: Yup, dia kawan baik saya. Rapat. Eh,kami balik dulu ya..

Kami bersalaman sekali lagi dan aku memeluk mereka sebagai tanda ukhwah. Aku sempat membisikkan ke telinga Bro 2 supaya sentiasa membantu dan rapat dengan Bro 1.
Tips 5: Apabila berjumpa mad'u, sebaiknya hendaklah anda PELUK dan USAP mereka ketika ingin berpisah.

Ingin aku menghadiahkan apa-apa buku yang menceritakan Islam itu indah kepada mereka, tapi malangnya, tiada ketika itu. Aku masih terpegun dengan Bro 1. Aku sangka dia seorang muslim, fasih ketika menjawab salamku pada mulanya. Hakikatnya, dia seorang Kristian dan sangat berminat tentang Islam.

Aku malu.

Betapa ramai muslim yang masih tak berminat tentang Islam?
Betapa ramai yang tak mengamalkan Islam dalam hidup?
Lebih malang, betapa ramai yang tak tahu apa itu Islam?
Sedangkan mereka itu muslim..

Muhasabah buat kita, muslim warisan..

Aku tertarik dengan semangat ingin tahu tentang Islam oleh pemuda Kristian itu sebenarnya. Semoga Allah membukakan pintu hidayah kepadanya. Ameen..

Cukuplah satu kisah dakwah ini daripada beberapa golongan yang group aku temui dalam masa satu jam. Antara lain yang kami temui: sebuah keluarga, couple, anak-anak muda yang bermotosikal, pekerja Show Malam Merdeka

Sesungguhnya dakwah ini juga medan terbaik buatku untuk koreksi diri ini..
"Sampaikan olehmu daripadaku walau sepotong ayat."
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)


Semoga Engkau sentiasa limpahkan hidayah kepada kami Ya Allah!
Semangat berdakwah..TAKBIR..


Muslimat turut serta..siapa cakap muslimat tak power??

Menunggu arahan..

Inilah generasi pewaris kita..

Credit to GAMIS


3 Responses so far.

  1. adysuR says:

    Menarik! Seronok lak tengok bila join prog camni..

  2. afdata says:

    @adysuR
    >> Jom join sekali nanti. Ajak kawan2 lain sama. Boleh buat reunion:)

  3. adysuR says:

    dia memang terbuka untuk sapa2 ja ka? and kalau nak tau depa punya prog, melalui FB la?

Leave a Reply

    Followers

    About Me

    My Photo
    afdata™
    Lahir daripada setitis air yang hina, juga keluarku dari saluran yang hina. Aku..engkau..KITA..sama!
    View my complete profile